Vanaf dit jaar wordt het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker anders aangepakt. Uitstrijkjes worden op een nieuwe manier beoordeeld en vrouwen krijgen de mogelijkheid een zelftest te doen. Het doel van deze aanpassingen is om de ziekte sneller te ontdekken.

De nieuwe methode wordt binnenkort over Nederland verspreid, meldt het RIVM.  In plaats van meteen naar de aanwezigheid van afwijkende cellen te kijken, worden de uitstrijkjes vanaf nu gecontroleerd op het HPV-virus. Dit virus is seksueel overdraagbaar en kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vanaf nu is het ook mogelijk om vanuit huis een zelftest te doen. Deze kun je aanvragen bij de screeningsorganisatie waarvan je een oproep voor het bevolkingsonderzoek krijgt. Als uit deze test blijkt dat het virus aanwezig is, moet alsnog een uitstrijkje bij de huisarts worden gemaakt.

Sterfgevallen voorkomen

Acht op de tien mensen raken een keer in hun leven besmet met het HPV-virus. Het lichaam breekt dit virus meestal zelf af, maar niet altijd. Door te testen op aanwezigheid van HPV, kunnen volgens de Gezondheidsraad honderd extra vrouwen worden opgespoord die baarmoederhalskanker hebben. Daarnaast worden er 35 sterfgevallen voorkomen.

Sinds 2009 wordt meisjes in het jaar dat ze dertien worden, aangeboden zich gratis te laten vaccineren tegen het HPV-virus. Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan dit vaccin.

DES-dochters

Het onderzoek naar HPV is voor DES-dochters – vrouwen waarvan de moeders DES gebruikten tijdens de zwangerschap – niet voldoende. Voor hen geldt het advies tweejaarlijks onderzoek te laten doen naar afwijkende cellen in de baarmoederhals en vagina.

Bron: RTL Nieuws