Onderzoekers van het Erasmus MC ontdekten een manier om antibioticagebruik terug te dringen bij pasgeborenen, waarvan men denkt dat ze bloedvergiftiging (sepsis) hebben. Op dit moment krijgen pasgeborenen met tekenen van sepsis te vaak en te lang antibiotica toegediend. Dit verhoogt de kans op aandoeningen op latere leeftijd.

Bloedvergiftiging bij pasgeborenen is lastig vast te stellen, maar levensbedreigend als de behandeling te laat start. In westerse landen krijgen de kinderen daarom al een lage dosis antibioticum toegediend, voordat de infectie ook echt is vastgesteld. Voor het onderzoek werkte het Erasmus MC samen met het Zwitserse Luzerner Kantonsspital. Ze publiceerden hun resultaten onlangs in The Lancet, en richten zich nu op de ontwikkeling van een app voor klinieken.

Acht procent krijgt antibiotica

Volgens Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, heeft slechts 0,1 procent van de zuigelingen ook echt bloedvergiftiging, maar licht het uit voorzorg behandelde percentage veel hoger. ‘Naar schatting acht procent van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van 'better safe than sorry'.'

PCT test

De onderzoekers onderzochten de veilige toepassing van de zogenaamde procalcitonine test (PCT test). In totaal namen 1170 pasgeborenen deel aan het onderzoek. De helft van de baby’s kreeg de gebruikelijke kuur en de andere helft werd tijdens de behandeling door middel van een de PCT test gekeken of er daadwerkelijk sprake was van bloedvergiftiging. Bij de geteste zuigelingen konden de artsen gemiddeld twaalf uur eerder stoppen met de antibiotica. Ook werd hun ziekenhuisbezoek verkort.

Valide en veilig

Volgens Van Rossem is de PCT test valide en veilig bevonden. 'Om deze kennis snel en efficiënt bij de kliniek te brengen, wordt door het Erasmus MC een app ontwikkeld. Die zou bij heel veel pasgeborenen kunnen helpen bij een veel betere start in het leven.'

Bron: Erasmus MC