Dankzij een nieuwe operatietechniek voor huidtransplantaties kan brandwondenpatiënten vanaf nu een betere kwaliteit van leven worden geboden. Vaak hebben mensen met brandwondlittekens last van samentrekkend littekenweefsel dat ervoor zorgt dat de huid strak komt te staan. De nieuw ontwikkelde techniek zorgt ervoor dat deze problematiek verleden tijd is.

Tot op heden worden er standaard huidtransplantaten gebruikt die tijdelijk van hun doorbloeding zijn afgesneden. Een nadeel hiervan is dat de getransplanteerde huid na de operatie vaak weer krimpt en strakke littekens veroorzaakt. ‘Met de nieuwe operatietechniek is dit probleem voor veel patiënten opgelost: we maken slimmer gebruik van de doorbloeding van de huid. Zo zorgen we ervoor dat we het probleem van strakke littekens oplossen,’ stelt onderzoeker en plastisch chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg.

De nieuwe techniek die door Stekelenburg is onderzocht heet perforatorgebaseerde interpositieplastiek. Het is hierbij de bedoeling dat de te transplanteren huidflap aangesloten blijft op een bloedvat, met als resultaat dat deze beter mee zal rekken en meer lijkt op de gezonde huid.

Bron en foto: Brandwondenstichting