Onderzoekers van het Brandwondencentrum in Rotterdam hebben een sensor ontwikkeld die vochtverdeling in het lichaam regelt. Deze methode met het toedienen van vocht helpt patiënten bij hun genezing en leidt tot een korter verblijf op de intensive care. Daarbij zorgt het voor een reductie van littekenvorming.

'Ernstige brandwonden maken een patiënten zo ziek dat ze zonder adequate behandeling kunnen overlijden aan een zogenoemde "brandwondenshock". Die kost nu nog jaarlijks tientallen slachtoffers het leven. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht is de oplossing', aldus het brandwondencentrum in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

'Toedienen vocht kan levens redden'

'Een goede methode om dit te meten was er tot nu toe niet', aldus traumachirurg Kees van der Vlies. 'Zowel onder- als overdosering leidt tot grote problemen.' Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht kan volgens hem levensreddend zijn bij voor vitale functies als hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Bovendien gaat het de ophoping van vocht in het lichaam tegen.

Bron: ANP