Een nieuwe multidisciplinaire richtlijn voor artsen moet bepalen wanneer een medicijn voor bloeddrukverlaging voorgeschreven moet worden. Maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders slikken bloeddrukverlagers.

Wat houdt die richtlijn in en gaat deze ervoor zorgen dat we minder pillen gaan slikken? Consumentenplatform Radar onderzocht dit en besteedde er aandacht aan in de uitzending van 8 april.

Bekijk hier het fragment uit de uitzending van Radar

Als je vroeger bloeddrukverlagers nodig had, moest je deze je hele leven slikken. Dat is nu niet meer de bedoeling. Veel mensen slikken volgens huisarts Judith Tjin-A-Ton bloeddrukverlagers, maar dat moet volgens haar wel terechte medicatie zijn. 'Vroeger behandelde je als arts een ziekte. Men verwacht nu van de dokter dat je niet alleen een ziekte behandelt, maar ook dat je het voorkomt', aldus de huisarts. Het gesprek tussen de patiënt en de arts is erg belangrijk geworden in het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Kwestie van kansberekening

Arts en hoogleraar Ivan Wolffers zegt dat het een kwestie is van kansberekening of jij wel of geen hartinfarct krijgt. 'Het is een beetje als in de loterij. In het geval van bloeddrukverlagers moeten 850 mensen bloeddrukverlagers slikken om 1 hartinfarct te voorkomen. Dus dat betekent dat veel mensen ook onnodig de middelen gebruiken.'

Met de nieuwe richtlijn wordt gekeken naar je leeftijd, of je rookt, je geslacht, bloeddruk en cholesterol, voordat het medicijn voorgeschreven wordt. Het aanpassen van je leefstijl is een van de dingen die je zelf kan doen om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen. Dat is alleen niet voor iedereen weggelegd. 'Ik probeer altijd een klinische overweging te maken en te kijken naar de patiënt en of er leefstijlaanpassingen mogelijk zijn', zegt huisarts Tjin-A-Ton.

Bijwerkingen van bloeddrukverlagers

Bloeddrukverlagers kunnen bijwerkingen geven, daarom wordt er nu meer ingezet op regelmatige controle. Veel gebruikers van de medicijnen spreken over duizeligheid, maagklachten en er is kans op diabetes.

Als je bloeddrukverlagers slikt en je hebt geen oproep gehad van je huisarts, dan is het goed om je bij je arts te melden en een check te laten doen.

Bron: Radar