Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann en de Geboortebeweging beginnen een bodemprocedure tegen het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. De organisaties probeerden eerder om via een kort geding af te dwingen dat een hoogzwangere vrouw in het ziekenhuis mocht bevallen onder begeleiding van haar eigen verloskundige. Dit werd echter door de rechter afgewezen.

Volgens Clara Wichmann ligt de vraag door die uitspraak nu open of ziekenhuizen mensen kunnen dwingen bepaalde zorg te accepteren, terwijl ze liever een andere vorm van zorg zouden willen. 'Daarbij is er onzekerheid ontstaan over het recht van vrouwen op keuzevrijheid ten aanzien van hun zorgverlener. Als dit recht onduidelijk is, zijn we bang dat het nog vaker zal voorkomen dat vrouwen thuis moeten bevallen terwijl ze in het ziekenhuis willen zijn of uit angst voor hun zorgverlener ervoor zullen kiezen om alleen te bevallen', zegt Anniek de Ruijter, voorzitter bij Clara Wichmann.

'Verouderd document'

Volgens haar is de uitspraak van de rechter gebaseerd op 'een verouderd document', waarbij geen recht wordt gedaan aan nieuwe richtlijnen rond de geboortezorg.

Vorige maand ging het Bravis Ziekenhuis om medische redenen niet akkoord met de wens van de zwangere vrouw om haar eigen verloskundige mee te nemen. Het ziekenhuis meende bovendien dat de situatie van de vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling.

Naar verwachting zal de bodemprocedure 'in de loop van dit jaar' plaatsvinden.

Bron: ANP