Een nieuwe rookstoppoli in het Assense Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) gaat rokers die van hun schadelijke gewoonte af willen, helpen op een manier die vergelijkbaar is met de aanpak van drank- en drugsverslaving. Het initiatief is een unicum in Nederland, maar vergoeding door zorgverzekeraars is er nog niet.

Voor het eerst in Nederland zet een ziekenhuis verslavingsartsen in om mensen van het roken af te helpen. Dat gebeurt in het WZA. Daar komt een verslavingspoli onder leiding van een longarts en een verslavingsarts, meldt de NOS.

Verslavingspoli's bestaan al wel in Nederland, maar die hebben gespecialiseerde verpleegkundigen aan het hoofd. In het Assense ziekenhuis gaan verslavingsarts Robert van de Graaf en longarts Marc Mertens de poli leiden. Het gaat om een tijdelijke proef: de pilot gaat drie maanden duren.

'Je zou willen dat dit overal gebeurt'

Op de site van de NOS noemt longarts Wanda de Kanter van het Amsterdamse kankerziekenhuis Antonie van Leeuwenhoek de inzet van zulke artsen 'een pre'. 'Je moet echt geschoold zijn voor dit werk en de meeste longartsen of cardiologen zijn dat niet', aldus De Kanter. 'Stoppen-met-rokenpoli's zijn niet een dingetje dat je er even bij doet. Je zou willen dat dit overal gebeurt. Het zou niet van het toeval moeten afhangen of je met een tabaksverslaving bij een verslavingsarts terecht kunt.'

Nek uitsteken

Dat dat nog niet kan komt doordat zorgverzekeraars momenteel (nog) geen vergoeding bieden voor verslavingszorg voor rokers die willen stoppen. Voor dit initiatief dragen het WZA en Verslavingszorg Noord-Nederland voorlopig de lasten. Daarmee steken ze dus hun nek uit.

Ondertussen zijn ze in gesprek met het ministerie en diverse zorgverzekeraars om de financiering rond te krijgen.

'Door gewoon te beginnen met onze poli willen we afdwingen dat het betaald gaat worden door de verzekeraars,' zegt De Graaf tegen de NOS. De verslavingsarts is ook de drijvende kracht achter het Rookvrije Generatie-initiatief.

Zelfde aanpak als drank- en drugsverslaving

De aanpak van het WZA gaat veel verder dan de bestaande afkickpoli- en cursussen. Die gaan vaak niet verder dan coaching en begeleiding. Het WZA wil de totale leefstijl van rokers in beeld brengen en aanpakken.

Door de nieuwe aanpak kunnen longartsen van het WZA patiënten sneller doorverwijzen naar de verslavingszorg. Daar zullen specialisten de rokers langdurig begeleiden bij het stoppen met roken.

De WZA-aanpak van rokers gebeurt op dezelfde manier als die van drank- en drugsverslaafden. 'Gek genoeg stappen bijvoorbeeld verzekeraars bij deze specialistische aanpak van rokers vaak op de rem, terwijl ze dat bij drank- en drugsverslaafden niet doen,' zegt Van de Graaf tegen het Algemeen Dagblad. Volgens hem is dat omdat drank en drugs als echte verslavingen worden gezien, terwijl roken nog steeds vaak wordt gezien als een slechte gewoonte.

Tips om te stoppen met roken

Jaarlijks sterven in Nederland zo'n 20.000 mensen door roken.  Stoppen met de schadelijke gewoonte is voor veel rokers een goed voornemen.

Wil jij ook stoppen met roken, en kun je nog wel een extra zetje gebruiken? Zorg.nu helpt je op weg:

Bron: NOS / ADHart van Nederland