Als je geopereerd bent aan de hersenen, bestaat de kans dat hersenvocht gaat lekken. Neurochirurg Tristan van Doormaal van het UMC Utrecht heeft iets gevonden op die complicatie: een pleister die het hersenvlies afdekt. Het hulpmiddel heeft een Europees keurmerk gekregen, en is nu voor patiënten in Nederland en in de rest van Europa beschikbaar.

'Bij alle soorten hersenoperaties kan het voorkomen dat hersenvocht gaat lekken', legt Van Doormaal uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om operaties vanwege een aneurysma, epilepsie of hersentumor. Bij een hersenoperatie wordt namelijk een opening gemaakt in het hersenvlies. En het is van belang dat na de ingreep die opening goed wordt gesloten. Gebeurt er niet, dan bestaat de kans dat hersenvocht gaat lekken. En daar kan dan een hersenvliesontsteking uit voortvloeien. Hersenvliesontsteking kan in ernstige gevallen levensbedreigend zijn.

Pleister 'zuigt zich vast'  en lost uiteindelijk vanzelf op

Een lekkage van het hersenvocht komt bij ongeveer zeven procent van de patiënten voor, aldus Van Doormaal. Hoe groot die kans is, verschilt per patiënt en hangt af van de plaats waar de opening in het hersenvlies wordt gemaakt. 'Aan de bovenkant van het hoofd is dat risico veel kleiner. Vergelijk het met een fles water: als je daarin aan de bovenkant een gat maakt, is de kans dat het gaat lekken minder groot, dan wanneer je aan de onderkant een gat maakt. Aan de onderkant van het hoofd is de kans op een lekkage dan ook groter, zo'n veertien tot twintig procent.'

Als een lek ontstaat, moet dat gestopt worden. 'Dat gebeurt namelijk niet vanzelf, het vocht stolt niet, het is gewoon water', aldus Van Doormaal. Je kunt dan een drain aanleggen, of je moet opnieuw opereren. Óf je gebruikt de speciale pleister. 'Na de operatie breng je die aan op de plek waar je de opening hebt gemaakt. De pleister bestaat uit twee delen. De eerste laag is een plaklaag, die ook goed moet kunnen plakken in een vochtige omgeving. De tweede laag is een ondoordringbare laag, daar kan water niet doorheen.' De pleister zuigt zich dus eigenlijk vast en blijft lang genoeg zitten om nieuw hersenvlies te laten groeien. Uiteindelijk lost de pleister, na ongeveer zes maanden, vanzelf op.

Het hulpmiddel is in drie Europese ziekenhuizen getest, bij 40 patiënten. Bij de proefpersonen is geen lekkage opgetreden. Maar, zo benadrukt Van Doormaal, voor honderd procent voorkomen dat het gaat lekken doe je nooit.