Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw soort pen ontwikkeld waarmee kanker binnen een tiental seconden zou kunnen worden gediagnosticeerd. De eerste testen op menselijk weefsel zijn succesvol. Er is een grote kans dat daarmee diagnosticeren via een stukje weefsel, dat dagen duurt, binnenkort verleden tijd is, meldt de Volkskrant.

Tot op heden wordt de diagnose van kanker gesteld door middel van een biopt. Dat is een stukje weefsel dat is weggenomen voor onderzoek. Het onderzoeken van dat weefsel duurt soms dagen. Met deze pen is het waarschijnlijk mogelijk om tijdens de operatie al erachter te komen of iemand kanker heeft. Dit schrijven de onderzoekers in het vakblad Science Translational Medicine.

Tumor in kaart brengen

Het is nog moeilijk voor artsen om de vorm en grootte van de tumor precies in kaart te brengen. Hierdoor verwijderen ze vaak meer gezond weefsel dan nodig is. Dit om het terugkomen van de kanker te voorkomen

Met de nieuw ontwikkelde pen brengen artsen een waterdruppel in bij het weefsel. Vervolgens zuigen ze die waterdruppel samen met moleculen uit dat weefsel weer op. Als ze dan de massa van die moleculen meten, is het mogelijk om direct vast te stellen of dat weefsel kankercellen bevat. Deze methode duurt volgens de onderzoekers slechts tien seconden en daarmee kunnen ze dus razendsnel en nauwkeurig de grens tussen gezond en ongezond weefsel bepalen.

Eerste tests veelbelovend

De onderzoekers voerden tests uit op menselijk weefsel van 253 kankerpatiënten, waarbij steeds gezond weefsel en weefsel met kankercellen werden getest. De resultaten waren zeer veelbelovend. In ruim 96 procent van de gevallen bleek de pen het bij het juist eind te hebben

Bron: Volkskrant