Het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht werkt nog steeds op halve kracht na een tijdelijke sluiting van het lab. Daardoor zijn veel patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling willen, uitgeweken naar andere ziekenhuizen.

De patiënten die een ivf- of ICSI-behandeling willen, wachten daar nu op in het Sint Antonius in Nieuwegein, Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Diakonessenhuis in Utrecht en het Rijnstate in Utrecht.

Alternatief bieden

Het UMC-lab werkt op halve kracht sinds in december bekend werd dat bij een aantal stellen mogelijk zaad is verwisseld. Een woordvoerder van het Sint Antonius vertelt aan het AD dat de wachtlijst in Nieuwegein opliep tot zestig paren. Daarom werken zij nu samen met het ivf-lab van de Isala Klinieken in Zwollen, paren zouden daar wel snel terecht kunnen. 'De meeste afspraken vinden in het St. Antonius plaats, maar voor het verzamelen van de eitjes en terugplaatsing van de embryo moeten ze naar Zwolle. Dat is zeker niet ideaal, maar we kunnen nu wel een alternatief bieden aan stellen met een prangende kinderwens.'

Onderzoek naar 'zaadblunder'

Het UMC geeft aan dat het onderzoek naar de 'zaadblunder' bijna is afgerond. Wanneer ze weer op volle kracht gaan draaien, is nog niet bekend.

Bron: AD