Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) neemt vanaf vandaag een geavanceerde robot in gebruik die chemotherapie voor patiënten bereidt. Voorheen was deze tijdrovende klus een taak van de apothekersassistenten. De robot is nauwkeuriger en bevordert de veiligheid voor de medewerkers.

De zogenaamde cytostaticarobot is de eerste in de Benelux en het OLVG is één van de vijftig ziekenhuizen ter wereld die gebruik maakt van deze techniek.

Training

De nieuwe robot vergt een andere manier van werken voor de apothekersassistenten van het Amsterdamse ziekenhuis. Afgelopen maanden volgden zij een intensieve training, waarbij ze bekend raakten met de robot. 'Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd. De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen', zegt Apothekersassistente Karima Chichaoui.

Nauwkeurigheid

Volgens ziekenhuisapotheker Mirjam Crul werkt de robot 'gravimetrisch'. 'Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning.'

Bron: OLVG