Met een nieuwe bestralingstechniek voor patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied wordt minder gezond weefsel aangetast. Dankzij deze VMAT-methode, aangeboden door het Haaglanden Medisch Centrum (HMC), kan de tumor heel precies bestraald worden.

Gezondheidswinst

'Met de nieuwe VMAT-techniek wordt de tumor van alle kanten bestraald, met bundels die kunnen variëren in intensiteit', vertelt radiotherapeut in HMC Antoniushove Ruud Wiggenraad. Hierdoor wordt er veel op de tumor bestraald en zo weinig mogelijk op de weefsels eromheen. 'Elke millimeter die we níet raken in dit gebied, waar zich heel veel zenuwen, klieren en spieren bevinden, is letterlijk gezondheidswinst.'

Kortere bestraling

De VMAT-methode duurt korter (10 minuten) dan de gebruikelijke bestralingsmethode (15 minuten). Hierdoor beweegt de patiënt minder tijdens de bestraling. Ook hierdoor wordt minder gezond weefsel aangetast.

Sondevoeding

Bestraling van hoofd-halsgebied is een van de zwaarste behandelingen die er zijn, benadrukt het HMC. Patiënten houden er vaak slikproblemen en een droge mond aan over. Volgens het HMC hebben patiënten soms zelfs langdurig sondevoeding nodig.

Protonentherapie

In Dokters van Morgen werd eerder al een andere methode behandeld waarmee een tumor preciezer bestraald kan worden, de protonentherapie. Ook deze therapie zorgt voor minder schade aan het weefsel rondom een tumor. In de hersenen is dat van wezenlijk belang.

Bekijk de uitzending

Bron: Haaglanden Medisch Centrum