Het aantal nieuwe aanmeldingen van patiënten in de psychiatrische zorg is sinds de strenge coronamaatregelen van 23 maart fors gedaald. Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek en een inventarisatie van koepelorganisatie GGZ Nederland, waarbij de meeste ggz-instellingen in het land zijn aangesloten.

Uit die inventarisatie blijkt een afname van 25 'oplopend tot zelfs' 80 procent. Voor sommige instellingen betekent dit honderden, soms duizenden aanmeldingen minder dan normaal. Psychiaters, GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVvP) maken zich ernstig zorgen over deze trend. Hoe langer mensen wachten met hulp zoeken, des te 'ernstiger' klachten worden. Behandeling duurt dan langer.

Personen die worstelen met beginnende depressie, paniek- en angstaanvallen hebben óf zichzelf verwonden, kloppen doorgaans eerst bij de huisarts aan. Daarna worden ze doorverwezen voor psychiatrische hulp. Maar patiënten zijn bang corona op te lopen of denken dat de huisarts te druk is met Covid-19 en nemen daarom geen contact op, zeggen psychiaters. Familieleden en kennissen hebben daarnaast minder goed zicht op de gemoedstoestand van een naaste.

Bron: ANP MediaWatch / NRC