Een nieuw middel genaamd brexanolone, moet het nieuwe medicijn zijn tegen postnatale depressies. Nog nooit eerder keurde de Amerikaanse toezichthouder FDA een medicijn goed specifiek tegen postnatale depressies. Het middel moet al binnen enkele uren effect hebben. Nederlandse deskundigen zijn matig enthousiast. Dit schrijft RTL Nieuws.

De 'kraamtranen' of 'babyblues' die veel vrouwen krijgen in hun kraamweek gaat bij vrouwen met een postnatale of postpartum depressie niet vanzelf over, maar wordt steeds erger. Deze vrouwen ontwikkelen een depressie en worden vaak somber, prikkelbaar, vermoeid, angstig en, in de ergere gevallen, bang om zichzelf of hun baby iets aan te doen. Eén op de acht moeders krijgt na de zwangerschap last van een depressie. Dat zijn elk jaar 23.000 vrouwen.

Vanaf juni in de VS

Het middel wordt eenmalig toegediend via een infuus. Dit duurt 60 uur. De bijwerkingen zijn mild volgens de onderzoekers. Deze behandeling kost tussen de 20.000 en 35.000 dollar, zegt medicijnproducent Sage Therapeutics tegen CNN. In de Verenigde Staten is de behandeling vanaf juni beschikbaar.

In Europa moet het medicijn eerst nog worden goedgekeurd. Dit gebeurt door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). 'Die willen Europese studies', zegt Marieke Paarlberg, gynaecoloog in Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn en voorzitter ban de International Society Psychosomatic Obstetics and Gynaecology. 'Er moeten eerst onderzoeken worden opgestart. Het zal daarom nog even duren voordat dit medicijn hier op de markt komt.'

Andere manier van behandelen

Paarlberg noemt het nieuwe medicijn 'interessant'. 'Het is een heel andere manier van behandelen dan we nu gewend zijn'. Het nieuwe medicijn verhoogt het gehalte van de neurotransmitter GABA in de hersenen. Dit gehalte is bij vrouwen met deze depressie laag.

Het Amerikaanse onderzoek is gedaan met een geselecteerde groep vrouwen met ernstige postpartum depressie. 'De ene groep patiënten gaven ze brexanolone en de andere groep een nepmiddel. Bij de vrouwen die brexanolone hadden gekregen, namen de depressieve klachten duidelijk sneller af. Dit effect werd tot 30 dagen na de toediening van het medicijn nog gezien', zegt de gynaecoloog.

Interessant voor zeer ernstige klachten

Paarlberg noemt het middel 'interessant' voor vrouwen met zeer ernstige klachten, 'omdat het zo snel werkt.' Het gaat namelijk de ernstigste gevallen. Vrouwen die bijvoorbeeld hun baby dreigen te verwaarlozen of denken aan zelfmoord.

'Gematigd enthousiast'

Birit Broekman, psychiater in het OLVG in Amsterdam, is 'gematigd enthousiast'. 'Het is alleen getest op mensen met ernstige depressies. De vraag is of we het kunnen vertalen naar mensen met minder zware klachten. En: er is alleen gekeken naar de eerste 30 dagen, het zegt nog niks over de lange termijn.'

'Ik zou het nog niet gelijk toepassen', zegt Broekman. Zij wil wachten tot er meer onderzoeken komen en het middel dus beter te beoordelen is.

Bron: RTL Nieuws