Over een paar jaar is dagelijkse medicatie voor hiv verleden tijd volgens Amerikaanse onderzoekers. Al jaren wordt er gezocht naar een manier om de medicatie voor hiv minder intensief te maken en daar is nu een stap in gezet. De 'breed neutraliserende' medicijnen versterken de eigen immuunreactie van het lichaam en hoeven slechts eens in de zoveel tijd ingenomen te worden.

Als je hiv hebt, dan kan je aids krijgen. Dat hoeft alleen niet te gebeuren als je dagelijks medicatie gebruikt. Het hiv-virus bouwt echter een soort opslagplaats in uithoeken van het lichaam, dat maakt het lastig om volledig van het virus af te komen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijven de onderzoekers dat ze de mogelijkheid op een minder intensieve behandeling een stuk meer dichterbij hebben gebracht.

'Veelbelovend resultaat'

De onderzoekers dienden dertien apen die de dierlijke variant van hiv hebben twee immuunsysteemversterkers toe. De helft van de dieren bleek na de behandelperiode virusvrij te zijn. Een veelbelovend resultaat zegt Charles Boucher, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC tegen de Volkskrant. De hoogleraar vindt dat wel duidelijk moet worden waarom de helft van de apen er niet op reageerde.

Medicijntrouw

Boucher beweert dat in Nederland de meerderheid van de virusdragers braaf de medicatie neemt die nodig is om het virus onder controle te houden. Maar niet iedereen is even medicijntrouw. Mensen die maatschappelijk aan de rand van de samenleving zitten, zoals drugsverslaafden hebben het lastig. Ook jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben moeite om elke dag medicijnen in te nemen.

Langactieve geneesmiddelen

Boucher denkt dat de nieuwe hiv-medicijnen over een aantal jaren op de markt komen. Voordat dat gebeurd is, kan een andere variant medicijnen die niet dagelijks hoeft te worden ingenomen al beschikbaar zijn. Het gaat om zogeheten langactieve geneesmiddelen die traag hun werkzame stof afgeven om het virus aan te vallen. Boucher weet te vertellen dat die geneesmiddelen al op mensen getest worden.

Bron: de Volkskrant