Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord 'masker19' het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt berichtgeving hierover van NRC. Later vrijdag wordt het officieel bekendgemaakt.

Extra mogelijkheid om huiselijk geweld te melden

De angst is dat het huiselijk geweld zal toenemen, omdat veel mensen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus thuiszitten, maar daar is nog geen bewijs voor. Het codewoord moet een uitkomst bieden aan slachtoffers die thuis niet kunnen bellen om het geweld te melden.

'Als je thuis niet veilig bent, is dit natuurlijk een extra moeilijke fase', aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het codewoord komt er om de drempel om huiselijk geweld te melden zo laag mogelijk te houden. 'Het is een extra mogelijkheid om te helpen.'

Succesvol in het buitenland

In een aantal Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje, wordt het codewoord op deze manier al met succes gebruikt. 'Dit is een beproefde praktijk. Dat is de reden dat we hebben gezegd dat we moeten aansluiten en leren van die praktijk in het buitenland', aldus de bewindsman.

Het codewoord komt er door samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, hulporganisatie Veilig Thuis en de bond van Nederlandse apothekers KNMP. Alle apotheken werken mee aan de procedure met het codewoord, dat vanaf deze maand gebruikt kan worden.

Update 14 mei 2020 09:50 uur: Apothekers niet voorbereid op 'masker 19'

Lang niet alle apothekers zijn voorbereid op de nieuwe maatregel die enkele weken terug is ingegaan, blijkt uit een rondgang van Trouw langs 25 apothekers.

Apothekers hebben twijfels over de uitvoering van 'masker 19' in de praktijk. Een deel denkt dat de bekendheid van het codewoord slachtoffers zal afschrikken om huiselijk geweld te melden. Ook zegt een deel van de medewerkers dat zij niet genoeg training te hebben gehad om slachtoffers op te vangen, blijkt uit de rondgang.

Trainingen nodig

'Ik vind het een goed initiatief, maar ik vraag me af of ik de ernst goed kan inschatten als een mogelijk slachtoffer aan de balie staat', vertelt apotheker Alexander Martens uit Amersfoort. 'Wanneer bel je bijvoorbeeld 112, en wanneer naar hulplijn Veilig Thuis?' Volgens de apothekers is een training vanuit apothekersbrancheorganisatie KNMP nodig om een 'masker 19'-melding adequaat op te pakken.

KNMP-voorzitter Aris Prins benadrukt dat de beroepsgroep vooral als 'doorgeefluik' functioneert. 'Het enige wat de assistenten hoeven doen, is de apotheker erbij halen. En die hoeft in bijna alle gevallen alleen Veilig Thuis te bellen: alleen bij directe nood gaat het om 112.'

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Trouw