Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt, speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van alzheimer. Dit concluderen onderzoekers op basis van een reeks experimenten op mensen en muizen.

De groep wetenschappers van de Universiteit van Krakau troffen dna van de mondbacterie, P. Gingivali, aan in de hersenen van alzheimerpatiënten. Deze mondbacterie is een van de hoofdveroorzakers van parodontitis, een tandvleesontsteking die tot de uitval van je tanden kan leiden.

'Meer bacteriën spelen een rol bij parodontitis'

Wim Crielaard, hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandeheelkunde Amsterdsam (ACTA) vindt het een prachtige studie. 'Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of vijf. Deze resultaten passen daar goed bij.' Wel spelen er volgens hem nog veel meer bacteriën een rol bij parodontitis en dus ook mogelijk bij alzheimer.

'Nog niet overtuigd'

Ook Wiep Scheper, universitair docent moleculaire neurodegeneratie, durft nog geen overhaaste conclusies te trekken. 'Ik ben nog niet overtuigd dat deze bacterie alzheimer veroorzaakt. In de experimenten met lichaamsmateriaal van patiënten is er bijvoorbeeld vooral indirect bewijs.'

150 duizend alzheimerpatiënten in Nederland

Alzheimer is een vorm van dementie waar in Nederland ruim 150 duizend mensen aan lijden. Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is de kans op dementie nog veel groter, namelijk één op de drie. Door de vergrijzing zal in 2040 ruim een half miljoen Nederlanders dementie hebben. Mensen met alzheimer krijgen steeds meer problemen met hun geheugen, maar ook met taal en routinematige handelingen.

Hoe ondersteun je iemand met dementie?

Kun je met geheugentrainingen alzheimer onderdrukken? Wat is alzheimer nou precies? En wat zijn de nieuwste behandelingen tegen dementie? Dokters van Morgen zocht het uit!

Het geheugen | Dokters van Morgen

Lees hier meer over het onderzoek

Bron: de Volkskrant