Onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een nieuw antibioticum ontdekt. Het heeft als grootste voordeel dat de bacterie die het middel aanpakt, geen resistentie kan ontwikkelen. Ook heeft het waarschijnlijk geen bijwerkingen.

De bacterie in kwestie, Haemophilus influenzae, kan bij kinderen middenoorontsteking veroorzaken en bij mensen met de longziekte COPD leiden tot acute verergering. De onderzoekers vonden een manier om te voorkomen dat de bacterie mensen ziek kan maken. Ze hebben hun eerste bevindingen deze week gepresenteerd in het vakblad Cell Chemical Biology.

Testfase

Het middel moet nu een testfase ingaan. Onderzoeker Jeroen Langereis hoopt dat het dan over vijf tot tien jaar aan patiënten kan worden voorgeschreven.

Het nieuwe antibioticum doodt specifiek deze bacterie. Daarom moet er een betere test komen om te bepalen dat het om deze ziekmaker gaat. Nu hoeft zo'n test niet, omdat de bestaande antibiotica breed werken en heel veel soorten bacteriën tegelijk doden.

Dokters van Morgen over bacteriofagen

Dokters van Morgen besteedde eerder aandacht aan antibioticaresistentie en een eventuele oplossing: bacteriofagen. Bacteriofagen zijn killervirussen die heel gericht een bacterie kunnen aanvallen en doodmaken. Ze kunnen een uitkomst zijn voor patiënten die bijvoorbeeld immuun zijn voor antibiotica.

Lees alles over bacteriofagen in het dossier

Bron: ANP