Er is een nieuw advies voor reizigers wat betreft malariatabletten. Wie naar bepaalde landen in Azië en Latijns-Amerika afreist, hoeft niet langer van tevoren al preventief malariatabletten in te nemen in risicogebieden. Pas wanneer ze zich grieperig voelen of koorts hebben, kunnen ze de tabletten gaan slikken.

Het nieuwe malaria-protocol wordt vanaf 1 april gehanteerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Het advies is voor elk gebied in Azië en Latijns-Amerika anders, en geldt niet voor Afrika. Aangeraden wordt dan ook om altijd even langs te gaan bij een vaccinatiebureau.

'De risico's worden steeds kleiner'

Het advies verandert omdat het aantal malariagevallen wereldwijd afneemt. Een woordvoerder van het LCR zegt tegen Nu.nl: 'Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het aantal malariagevallen wereldwijd tussen 2000 en 2015 is afgenomen met 37 procent. De risico's worden steeds kleiner, vooral in middelmatige risicogebieden.' In een aantal Duitstalige landen wordt het protocol al tien jaar gehanteerd en daar heeft het volgens een woordvoerder van het LCR niet tot een toename van malaria onder reizigers geleid.

Noodbehandeling

Wie op vakantie gaat naar Azië en Latijns-Amerika kan bij bijvoorbeeld de GGD een recept halen voor een noodbehandeling met malariatabletten. Mocht je je grieperig gaan voelen op reis, of koorts krijgen, wordt aangeraden eerst naar het ziekenhuis te gaan voordat je begint met het innemen van de tabletten. Maar kun je niet binnen 24 uur bij een dokter terecht, dan moet je wel beginnen met slikken.

Bron: Nu.nl