Een 55-jarige man uit Huissen is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, omdat hij zich onterecht had uitgegeven voor arts. Ook verkocht hij illegaal medicijnen en lichtte hij een cliënt op.

De man, Fred B., mag zich verder niet meer bezighouden met handelingen op het gebied van medische zorg. Hij kreeg in 2015 ook al deze straf opgelegd door de rechtbank, maar hij ging in beroep.

Vrouw met borstkanker opgelicht

B. had onder meer een vrouw gemeld dat zij borstkanker had en haar overgehaald om zich in China te laten behandelen. Zij moest hem daarvoor betalen, maar hij stortte het geld op zijn eigen bankrekening in Thailand. Volgens de verdediging was het slachtoffer 'dwaas en te goedgelovig'. Maar het hof veegde dat van tafel.

B. was puur uit op geld verdienen

Het hof noemt het gedrag van de man 'buitengewoon kwalijk en laakbaar'. Hij heeft niet alleen het vertrouwen in de medische zorg ernstig geschaad, maar hij leverde ook gevaar op voor de gezondheid van cliënten en liet één van hen onnodig een operatie ondergaan. Het motief van de man was winstbejag.

Bron: ANP