Vier Nederlandse vrouwen beginnen een rechtszaak tegen de fabrikant van hun metalen sterilisatieveertje en hun ziekenhuis. De vrouwen hebben gezondheidsklachten opgelopen. Volgens Trouw gaat het om het vorig jaar van de markt gehaalde veertje Essure.

In Nederland zouden 2261 vrouwen dat implantaat wegens heftige klachten als extreme vermoeidheid, misselijkheid en pijn in de buik, heup en knie, al hebben laten verwijderen.

Eileider moest worden verwijderd

De vier vrouwen kregen het implantaat jaren geleden in hun eileiders geplaatst. Daarna kregen ze een reeks van gezondheidsklachten. Bij twee van de vrouwen zijn behalve de Essures ook hun eileiders verwijderd.

De vrouwen verwijten de fabrikant en hun ziekenhuizen dat ze een middel op de markt brachten en toepasten dat vooraf onvoldoende is onderzocht en forse bijwerkingen heeft.

Implant Files

Consumentenprogramma Radar (AVROTROS) en Trouw hebben samen met 250 journalisten wereldwijd een grootschalig onderzoek gedaan naar implantaten: Implant Files. Uit het onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten zo gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Alle informatie over de Implant Files op de website van Radar

Bron: ANP