In de race naar een coronavaccin liggen ook in Nederland spionnen op de loer. Inlichtingendiensten letten scherp op pogingen van met name China om kostbare vaccinkennis te roven, zeggen experts in De Telegraaf.

De AIVD waarschuwde vooral voor spionage om technische kennis te stelen, maar farmacologische knowhow is in belang enorm toegenomen. Het land dat als eerste een vaccin ontwikkelt en het virus verslaat, kan daarmee de rol van wereldleider pakken, zeggen de experts.

Farmabedrijf Janssen een van de koplopers

In Nederland werken tal van laboratoria aan een vaccin tegen corona. Farmabedrijf Janssen in Leiden is een van de koplopers in de race waar meer dan honderd instellingen aan meedoen. Het bedrijf meldt dat het 'alert' is op spionage. Het personeel is ingelicht over de risico's.

Ook het Erasmus MC is waakzaam voor spionage

Ook bij het Erasmus MC, waar gewerkt wordt aan antistoffen tegen corona, is men extra oplettend. Het ziekenhuis werkt samen met Z-Cert, het nationale Computer Emergency Response Team voor de zorg. 'Helaas hebben wij geconstateerd dat de gezondheidszorg, zowel nationaal als internationaal, ten tijde van de coronacrisis extra wordt aangevallen', laat het ziekenhuis weten.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf