In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is zaterdagavond een Nederlandse arts overleden aan de gevolgen van het lassavirus dat hij opliep in Sierra Leone. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Een tweede arts is besmet geraakt met hetzelfde virus.

De overleden arts - die volgens Stichting Masanga werkzaam was in het Masanga-ziekenhuis midden in het Afrikaanse land - is vorige week gerepatrieerd en uit voorzorg in isolement geplaatst in het LUMC. De tweede arts ligt momenteel in het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht, eveneens op een geïsoleerde afdeling, wat een standaardprocedure is als er vermoedens zijn van lassakoorts.

Het vermoeden bestaat dat beide artsen de ziekte hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van een medische behandeling.

Meer Nederlanders werkzaam in zelfde ziekenhuis

In het Masanga-ziekenhuis werken nog enkele Nederlandse zorgverleners. Omdat zij ook contact hebben gehad met de twee artsen, worden ook deze zorgverleners gerepatrieerd. Andere artsen nemen het werk ter plaatse over.

Zeer besmettelijk, geen vaccin

Het lassavirus kan lassakoorts veroorzaken. De meeste mensen krijgen geen klachten, maar ruim één op de tien getroffenen kan te maken krijgen met ernstige klachten. Het begint vaak met koorts, en wordt gevolgd door hoofdpijn, spierpijn, koorts, diarree en braken. Ook keelinfecties en opgezette lymfeklieren komen voor, aldus het RIVM.

Lassakoorts komt voor in delen van West-Afrika, met name in Liberia, Sierra Leone, Guinea en delen van Nigeria. Volgens het RIVM is de ziekte de afgelopen veertig jaar slechts drie keer vastgesteld bij mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt. Vermoedelijk zijn de twee besmettingen waar dit bericht over gaat nog niet in deze statistieken verwerkt, maar het zeer geringe aantal illustreert in ieder geval treffend de zeldzaamheid.

Bron: ANP / RIVM