Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. 'Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit.'

Dat zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) in het AD. Het is voor het eerst dat de voorman van de longartsen zulke verregaande maatregelen bepleit. Verschillende 'zorgwekkende ontwikkelingen' dragen er volgens de longarts aan bij dat hij nu wél over wil gaan tot 'een totaalverbod op elektronische sigaretten'.

Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terecht kwam, is opgelopen van drie naar acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe, dat die recent op de intensive care belandde. Daarnaast meldden diverse Nederlanders zich inmiddels bij de longartsenvereniging omdat zij klachten kregen na gebruik van de e-sigaret.

Hoe schadelijk is de e-sigaret en hoe stop je met roken?

Geen wetenschappelijk bewijs dat e-sigaret minder schadelijk is

De bevindingen van het Europese longartsencongres in Madrid dragen ook bij aan het tegengeluid van de longartsen. 'De vaak gehoorde opmerking dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn is op geen enkel wetenschappelijk bewijs gebaseerd. Het lijkt erop dat slechts een enkeling erin slaagt om door het gebruik van de e-sigaret uiteindelijk te stoppen met roken', aldus de voorzitter. 

'Nee tegen zowel de sigaret als de e-sigaret'

De toenemende populariteit van de e-sigaret onder jongeren baart Van den Toorn ook zorgen. In 2017 hebben meer scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar weleens een e-sigaret of shisha pen gebruikt (28 procent) dan een tabakssigaret (17 procent). Van de 16-jarigen heeft 36 procent ervaring met de e-sigaret. Omdat de verslavende stof nicotine ook in de e-sigaret zit, is er een kans dat jongeren beginnen met roken. Van den Toorn: 'In het streven naar een rookvrije generatie moeten we één lijn trekken. Dat betekent een 'nee' tegen zowel de sigaret als de e-sigaret.'

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde staat achter oproep longartsen

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) steunt de oproep van longartsen voor een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. De NVK stelt dat de e-sigaret jongeren verleidt te beginnen met vapen (dampen) en dat daardoor het risico op nicotineverslaving groter wordt.

De kinderartsen stellen ook dat er geen hard bewijs is dat de e-sigaret helpt bij het stoppen met roken. De vereniging wijst er verder op dat de nieuwste e-sigaretten hogere concentraties nicotine bevatten waardoor de verslaving kan toenemen.

'Totaalverbod ondoordacht en risicovol'

De Esigbond van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten vindt de oproep om de elektronische sigaret in Nederland te verbieden 'ondoordacht en risicovol'. Volgens de Esigbond wordt consumenten met een verbod een aantoonbaar minder schadelijk alternatief voor de normale sigaret onthouden.

Bron: ANP MediaWatch / AD