Nederlandse baby’s huilen meer dan gemiddeld. Nederlandse baby’s huilen na zes weken gemiddeld een kwartier per dag langer dan baby’s uit Duitsland en Denemarken. Dit blijkt uit Brits wetenschappelijk onderzoek.

Hoofonderzoeker Dieter Wolke geeft aan De Telegraaf meerdere verklaringen voor het verschil in gehuil van baby’s tussen landen. 'Er is een genetisch verschil tussen Denen en Nederlanders. Denen zijn over het algemeen een stuk kalmer. Ontspannen ouderschap is belangrijk.' Wolke vertelt ook dat ouders in Duitsland en Denemarken langer wachten om een huilend kind op te pakken.

'Huilen betekent niet altijd pijn'

Tegen De Telegraaf zegt Judith Nooitgedagt van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem dat er maar in vijf procent van de gevallen een medische oorzaak is voor het vele huilen. Volgens haar betekent huilen niet altijd pijn. 'Het is het enige communicatiemiddel dat baby’s hebben en het betekent ook dat ze willen slapen of behoefte hebben aan lichaamscontact.'

Huilen in de eerste twaalf weken

In de eerste twaalf weken verschilt het aantal minuten op een dag dat een baby huilt flink. De eerste twee weken wordt gemiddeld twee uur per dag gehuild. Na zes weken is dit twee uur en een kwartier. Geleidelijk aan neemt dit af tot er in de twaalfde week nog maar een uur en tien minuten wordt gehuild.

Huilbaby

Je spreekt van een huilbaby, als de pasgeborene drie weken lang minimaal drie uur per dag huilt. Vijf tot negentien procent van de baby’s in Nederland is een huilbaby.

Bron: De Telegraaf