Een derde van de Nederlanders is dit jaar onaangenaam verrast doordat ze moesten bijbetalen voor zorguitgaven, blijkt uit onderzoek van vergelijker Pricewise. De kosten kwamen als een verrassing omdat de meeste mensen ervan uitgingen dat de kosten onder de dekking zouden vallen van de zorgpolis. 

Volgens Pricewise is de tegenvaller over de zorgrekening voornamelijk te wijten aan de onwetendheid bij mensen over wat wel en wat niet wordt vergoed. Zo had een kwart van de verzekerden geen rekening gehouden met het eigen risico en zegt 44 procent niet te weten wat voor type basisverzekering hij heeft. 

Eigen risico is een raadsel

Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent niet weet dat het eigen risico van 385 euro moet worden aangesproken als zij een beroep doen op zorg die buiten de basisverzekering valt. Bij slechts 36 procent van de mensen is duidelijk dat je voor sommige medische kosten, naast het eigen risico, ook een eigen bijdrage moet betalen.

Alles wat je moet weten over het eigen risico

Angst en twijfel om over te stappen

Het merendeel van de Nederlanders heeft uit angst de afgelopen 14 jaar nog nooit iets aan hun zorgverzekering aangepast of is overgestapt van zorgverzekeraar. Dat concludeerde onderzoekster Marijke van Putten in een onderzoek dat zij uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert mensen om heel goed naar de zorgverzekering te kijken en er niet automatisch van uit te gaan dat de verzekering die je nu hebt volgend jaar ook de beste is. 

Bron: AD