Veel Nederlanders komen door hoge zorgkosten in ernstige financiële problemen. En dat kan verregaande gevolgen hebben, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Mensen moeten hun huis verkopen, een scheiding aanvragen om de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie.

Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed, brengen veel Nederlanders in de problemen. RTL Nieuws sprak met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. Experts bevestigen dat dit een groot, landelijk probleem is.

Zorgkosten steeds verder gestegen

Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, bevestigt dat mensen in het nauw komen door dure zorg. 'De zorgkosten zijn de afgelopen jaren steeds wat verder gestegen. Onder andere doordat het eigen risico toeneemt, doordat er bijvoorbeeld zaken uit het basispakket gaan, bij de aanvullende verzekeringen. En dat je steeds vaker ook moet bijbetalen voor medicijnen.'

Zowel hoge als lage inkomens kampen met problemen

Mensen die langdurig ziek zijn kunnen vaak minder werken waardoor de zorgkosten steeds zwaarder worden. Ook mensen die meer te besteden hebben kampen met financiële problemen. 'Het leven is al duur, huren zijn duur, of andere kosten zijn hoog en daar komen de zorgkosten nog eens bovenop', zegt huisarts Toosje Valkenburg.

Zorg uitstellen

Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat driekwart van de bijna 8000 mensen  tegen extra kosten aanloopt voor zorg, buiten de ziektekostenverzekering en het eigen risico om. 

Van de mensen die extra zorgkosten maakten zegt 43 procent dat ze tussen de 100 en 150 euro moesten betalen. Nog eens 33 procent was tussen de 500 en 1500 euro kwijt en 13 procent zegt tussen de 1500 en 5000 euro aan extra kosten te hebben gehad.

Volgens de patiëntenorganisatie leiden de hoge kosten er toe dat mensen soms zorg uitstellen. Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ze wel eens hebben afgezien van zorg om die reden.

Deel jouw ervaring

Maak jij je druk over steeds hogere zorgkosten? Zorg.nu geeft jouw verhaal een podium - anoniem als jij dat wil.

Lees hoe je je verhaal instuurt

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws