Even iets opzoeken over de gezondheid op Google is populair in ons land. Nederland heeft zelfs het hoogste percentage mensen van tussen de 17 en 74 jaar dat dingen opzoekt via de zoekmachine over gezondheid, blijkt uit berekeningen van het CBR. Doen we daar wel verstandig aan?

72 procent van alle Nederlanders met deze leeftijd doet een zoekopdracht op het gebied van gezondheid. Dit is 20 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Vooral zoekopdrachten over ziektes en kwaaltjes zijn populair. Daarnaast komen zoekopdrachten over leefstijl en medicijnen veel voor. 

Moet je wel je kwaaltjes googelen?

Communicatiewetenschapper Fam te Poel (UvA) laat tegenover de NOS weten dat niet iedereen baat heeft bij een online zoektocht over de gezondheid. 'Het kan enerzijds mensen geruststellen, maar ze ook angstiger maken.' Te Poel adviseert om altijd op betrouwbare websites te kijken, zodat je niet overal maar terecht kan komen. 'Je kunt op websites van commerciële partijen belanden, die je bewust angstig proberen te maken voor eigen gewin.'

Te Poel raadt aan om thuisarts.nl te gebruiken voor medisch advies, deze site wordt dagelijks 100.000 keer geraadpleegd. Het is een onafhankelijke adviessite op initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). 

Bron: NOS