Een medewerker van een Bilthovens bedrijf dat poliovaccins maakt, heeft eerder deze maand het poliovirus opgelopen. Hij was op het werk aan het virus blootgesteld, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. Een collega van de besmette werknemer kwam ook in aanraking met de ziekteverwekker, maar bleek nadien geen polio onder de leden te hebben.

De medewerker van Bilthoven Biologicals (BBio) die het virus bij zich draagt is thuis, in volstrekte afzondering en met een strenge hygiëne. Omdat hij goed is ingeënt, is de kans dat de ziekte ook echt toeslaat heel klein. Het eigen afweersysteem van de getroffene is het virus waarschijnlijk binnen enkele weken de baas. Ook zijn huisgenoten zijn goed ingeënt.

'Volksgezondheid loopt geen gevaar'

Zowel de besmette man als zijn omgeving wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Daarmee zijn volgens Van Rijn alle maatregelen genomen die in dit soort gevallen nodig zijn. Daardoor loopt de volksgezondheid geen gevaar, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

'Een incident kan af en toe plaatsvinden'

BBio zegt dat er 'op geen enkel moment gevaar is geweest voor de omgeving'. Het hanteert 'strikte protocollen bij alle handelingen gedurende het gehele productieproces'. Maar dat productieproces 'blijft mensenwerk en af en toe kan een incident plaatsvinden'. Het bedrijf is nu op zoek naar de oorzaak van dit incident. Bij Bilthoven Biologicals werken meer dan vierhonderd mensen.

Wel vaccin, geen medicijn

Polio of kinderverlamming is wereldwijd bijna uitgebannen. Alleen in Pakistan en Afghanistan maakt het virus nog geregeld slachtoffers. Er is een goed vaccin, maar geen medicijn.

Bron: ANP