Nederland sluit zich aan bij een Europees project dat gezondheidsgegevens aan nationale databanken koppelt om informatie uit te wisselen. Bij het project wordt gekeken naar wat het dna voor invloed heeft op de werking van medicijnen. Daarnaast moet de krachtenbundeling leiden tot beter onderzoek naar kanker en hersenaandoeningen.

Ons land is de achttiende EU-lidstaat die de zogenoemde eHealth-verklaring ondertekent. De doelstelling is om in 2022 1 miljoen zogeheten 'genomen' in de EU toegankelijk te maken voor onderzoekers en initiatieven beter op elkaar af te stemmen met het oog op een betere gezondheidszorg. Een genoom geeft weer hoe een organisme, cel of virus genetisch is samengesteld.

'Samenwerking belangrijk voor betere behandeling'

De Europese Commissie neemt de coördinatie op zich. EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Samenleving) heet Nederland welkom. 'Samenwerking rond gezondheid en in het bijzonder het verbinden van genetische gezondheidsgegevens in de EU is van het grootste belang om alle EU-burgers een betere behandeling te geven.'

Voor het delen van genetische en medische gegevens gelden de hoogste standaarden voor databescherming, staat in de verklaring. Bij innovatie in de zorg moeten de behoeften van burgers vooropstaan, aldus de ondertekenaars.

Dokters van Morgen

In de uitzending van 23 oktober besteedt Dokters van Morgen aandacht aan dna. Antoinette laat haar dna onderzoeken en een wetenschapper doet een bijzondere voorspelling. 

Meer over de uitzending van 23 oktober

Bron: ANP