Nederland wil met drie bondgenoten 300 miljoen doses kopen van een vaccin dat tegen het coronavirus zou moeten beschermen. Het is nog lang niet zeker dat het vaccin veilig is en werkt, maar die gok willen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië nemen. Als alles goed gaat, zou Nederland eind dit jaar mogelijk al 'enkele honderdduizenden' vaccins kunnen krijgen, melden ingewijden.

Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnenfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden al binnenkort verwacht. Aanvankelijk waren er hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Niettemin hebben de Verenigde Staten eerder al 400 miljoen doses gereserveerd. 

Koop valt slecht bij Europese Commisie 

Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, hebben minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en zijn drie collega's afgesproken.

Toch is de Europese Commissie niet blij met de actie van de 'kopgroep' van vier. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door het Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse initiatief in de wielen gereden. De lidstaten hebben de commissie juist vrijdag daarvoor mandaat gegeven, zegt zij.

Wereldwijde wedloop

Er is een wereldwijde wedloop gaande om een middel te vinden dat tegen het virus beschermt. En een al even grote slag tussen bijvoorbeeld China, de Verenigde Staten en Europa, om dat vervolgens meteen te bemachtigen. Het land dat zijn bevolking als eerste kan inenten, kan bijvoorbeeld zijn economie sneller weer op volle toeren laten draaien.

Onderzoekers over de hele wereld werken aan meer dan tien potentiële vaccins, waarvan er sommige al op mensen worden getest. Van al die middelen is de slagingskans nog heel onzeker, maar toch wordt er al flink besteld. Zo hebben de VS onder meer 400 miljoen doses besteld van een vaccin dat door de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld.

Bron: ANP