In twintig jaar is het aantal honderdjarigen in Nederland verdubbeld. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 124 meer mensen van honderd jaar of ouder. Dat blijkt het cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook honderd worden? 'Beweeg en eet gezond. Het belangrijkste zijn goede genen, maar daar kun je weinig aan doen.'

Volgens een bevolkingsprognose van het CBS zijn er in Nederland in 2031 meer dan vierduizend honderdplussers. Dat aantal stijgt vanaf 2020 nog harder, vanwege de babyboom na de Eerste Wereldoorlog.

'Zo nu en dan een glaasje rode wijn'

Andrea Maier, professor gerontologie en schrijfster, zegt tegen BNR dat de kans op honderd worden groter is als je voorouders ook honderd zijn geworden. Zo nu en dan een glaasje rode wijn drinken schijnt volgens Maier ook te helpen.

Voeding zelf verbouwen en samen opeten

Nederland telt 128 honderdplussers per miljoen inwoners. Dat is ten opzichte van andere Europese landen gemiddeld. Met 565 honderdplussers per miljoen inwoners is Griekland koploper. Ook in Frankrijk, Portugal en op Sardinië wonen veel eeuwelingen. Maier geeft als verklaring daarvoor dat zij voeding zelf verbouwen. Ook wordt er in mediterrane landen veel samen gegeten en hebben mensen veel sociale netwerken.

Bron: BNR