In een groot, internationaal onderzoek van Nederlandse bodem wordt onderzocht of je ziek kunt worden van brood. Voor de studie is anderhalf miljoen euro uitgetrokken.

Opvallend veel mensen die tarwebrood eten, hebben klachten als buikpijn, rusteloosheid en een opgeblazen gevoel gerapporteerd. Sinds de komst van boeken over dit onderwerp lijken de persoonlijke ervaringen alleen maar toegenomen. Veel mensen laten in reacties op Facebook weten dat klachten verdwijnen als granen worden overgeslagen of als tarwebrood wordt vervangen door speltbrood.

Chronische ziekten

Auteurs van de boeken ‘Broodbuik’ en ‘De Voedselzandloper’ stellen dat tarwe ontstekingsprocessen opgang brengt en suikerpieken in het bloed veroorzaakt. Dit laatste vergroot het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Ook wordt beweerd dat granen voor kleine gaatjes in het slijmvlies van de darm zorgen. Gevolgen hiervan zouden chronische ziekten als reuma, diabetes, autisme en epilepsie zijn.  

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog. Volgens Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding, is er ‘een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan’. Daarom gaat hij samen met zijn team het hele proces – van tarwe telen tot brood bakken – onderzoeken. ‘We hopen hiermee de grote vraagtekens die er nu nog zijn te kunnen wegnemen’, zegt Brouns.

Gezondheidseffecten van granen worden hiermee voor het eerst uitgebreid bekeken. Verwacht wordt dat de eerste resultaten over een jaar bekend zijn.

Bron: Volkskrant