Vanaf 1 april wordt Fampyra, een medicijn voor patiënten met progressieve MS (Multiple Sclerosis), niet meer vergoed. Het middel zou niet effectief genoeg zijn, zegt het Zorginstituut. Dit zorgt voor veel onbegrip, omdat veel MS-patiënten baat hebben bij Fampyra.

In Nederland zijn er zo'n 17.000 mensen met MS. Dit is een chronische aandoening waarbij ontstekingsplekken ontstaan aan het centrale zenuwstelsel. 2000 MS-patiënten gebruiken het medicijn Fampyra. Twee jaar geleden werd het medicijn voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket. Patiënten kregen het middel, maar er zou wel onderzoek moeten worden gedaan naar de effectiviteit hiervan. Minister Bruins van Medische Zorg heeft nu het advies van het Zorginstituut opgevolgd om het middel niet meer te vergoeden.

Fampyra heeft effect op de symptomen

Neuroloog Erwin Hoogervorst, voorzitter van de MS werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten, legt in de uitzending van Radar van 26 maart 2018 uit wat Fampyra doet: 'Fampyra zorgt ervoor dat de geleiding van de zenuwen, die zijn aangetast bij MS, beter wordt. De zenuwgeleiding wordt sneller en daardoor worden de spieren in bijvoorbeeld de benen beter aangestuurd waardoor mensen beter gaan lopen.' Hoogervorst ziet dat een groot deel van de MS-patiënten die het middel gebruiken, beter gaat lopen. 'Fampyra is het enige middel dat effect heeft op de symptomen van de ziekte. Daar hebben we geen andere medicijnen voor.'

Zorginstituut: 'Middel heeft verwaarloosbaar effect op kwaliteit van leven'

Maar volgens het Zorginstituut is het middel niet effectief genoeg, het zou een 'verwaarloosbaar effect op de kwaliteit van leven hebben.' Jan van Amstel van de MS Vereniging is het daar niet mee eens: 'Mensen met MS hebben vaak een uitkering, dus als het medicijn niet in het basispakket is opgenomen kunnen ze niet meer gebruiken. En dat heeft dus belangrijk invloed op kwaliteit van leven. De patiënten zeggen dat het werkt, de neurologen zeggen dat het werkt én het Europees Geneesmiddelenbureau zegt dat het werkt.'

Bekijk ook: Kun je een patiënt een geneesmiddel dat effectief is wel onthouden?

De MS Vereniging is een petitie gestart. Inmiddels zijn er al meer dan 24.000 handtekeningen. Hier kun je de petitie tekenen.

Bekijk de uitzending van Radar:

Bron: Radar