Het Medisch Centrum Leeuwarden is bezig met het evacueren van kinderen van de afdeling neonatologie/kindergeneeskunde omdat enkele patiëntjes drager van de MRSA-bacterie zijn. Dat heeft het ziekenhuis bevestigd na berichtgeving door Omrop Fryslân.

De besmette kinderen liggen in isolatie. Ze zijn niet ziek en de kans dat ze alsnog ziek worden, is volgens het ziekenhuis heel klein.

Evacuatie van de kinderen begonnen

Het MCL is bezig met het evacueren van de patiëntjes zodat de afdeling kan worden ontsmet. Een woordvoerder weet niet hoeveel kinderen op dit moment op de afdeling liggen. In overleg met de ouders van de kinderen bekijkt het MCL of de patiëntjes naar een andere ziekenhuis worden overgebracht of dat ze naar huis kunnen.

Situatie UMCG

Het UMCG ondervindt 'veel last' van de MRSA-bacterie in het Medisch Centrum Leeuwarden. Normaliter wisselen noordelijke ziekenhuizen onderling patiënten op de kinderafdeling, die extra zorg nodig hebben, met elkaar uit. Met het Medisch Centrum Leeuwarden is dat op het moment niet mogelijk, dus neemt de druk op de kinderafdeling van het UMCG toe. UMCG-woordvoerder Janneke Kruse tegen RTV Noord: 'Kinderen die verhoogde zorg nodig hebben moeten langer in het ziekenhuis blijven.'

MRSA kan leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging

Een besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is gevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging.

Bron: ANP/RTV Noord