Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

Van Ark benadrukte dat het houden van anderhalve meter afstand 'het meest effectief' is tegen corona. Volgens haar is het daarom belangrijk nu in te zetten op het beïnvloeden van gedrag, zodat meer mensen zich aan de regels houden.

Effectiviteit mondkapjes

Het RIVM heeft 'uitvoerig gekeken naar wetenschappelijke bewijsvoering' over het effect van mondkapjes in de openbare ruimte. Maar genoeg bewijs hierover 'ontbreekt domweg', aldus Van Dissel. Het is al de derde keer dat het Rijksinstituut zich over het gebruik van niet-medische mond-neuskapjes buigt, merkte hij op.

Over het toenemend aantal besmettingen in Nederland, zei Van Dissel dat die te verwachten waren, omdat de coronaregels nu eenmaal zijn versoepeld. Op familiepartijtjes en bij studentenborrels ontstaan nu vooral clusters, aldus Van Dissel. Bij feestjes thuis moeten de basisregels gewoon worden nageleefd, aldus de RIVM-chef: bij ziekte thuis blijven en anderhalve meter afstand houden.

Regio's mogen experimenteren

Het kabinet heeft, naar aanleiding van het onderzoek van het RIVM, besloten om nog geen landelijke mondkapjesplicht in te stellen. Wel mogen veiligheidsregio's straks experimenteren met een mondkapjesplicht, om te kijken of zo'n maatregel invloed heeft op het gedrag van mensen.

Dat zei voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls na afloop van overleg met het RIVM en het kabinet.

Het gaat niet alleen om het dragen van mondkapjes, maar er worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen in bepaalde regio's om het coronavirus te bestrijden. Bij bepaalde maatregelen kunnen ook boetes horen, gaf Bruls aan. Waarmee burgemeesters precies mogen experimenteren, wordt nog besproken, zei de Nijmeegse burgemeester. Ook over de voorwaarden moeten nog besluiten worden genomen.

'Mondkapjesplicht wettelijk niet in te voeren'

Dat er over die voorwaarden nog besluiten worden genomen, kan komen doordat burgemeesters helemaal geen mondkapjesplicht kunnen en mogen invoeren in hun stad of regio. Dat meent hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen tenminste.

Als er op dit moment ergens in Nederland een mondkapjesplicht gaat gelden, houdt dat voor de rechter geen stand, zodat eventuele boetes ook vervallen. Daarvan is Brouwer overtuigd. Hij stelt dat de speciale coronawet die het kabinet heeft ingediend eerst door de Eerste en Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. In die wet is namelijk de bevoegdheid tot het voorschrijven van bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes opgenomen. Zolang de coronawet er niet is, is er geen wettelijke grondslag voor verplichte kledingvoorschriften.

Update 30 juli 17.46: Amsterdam en Rotterdam voeren mondkapjesplicht in

Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam. Dat heeft de veiligheidsregio besloten. Het gaat om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder.

Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

In Rotterdam is het ook vanaf komende woensdag verplicht om niet-medische mondkapjes te dragen op drukke plekken. De regel geldt onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De lijst wordt mogelijk nog uitgebreid. De verplichting geldt van 6.00 uur tot 22.00 uur voor iedereen van dertien jaar en ouder, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Bron: ANP