Als je een mondkapje verkeerd gebruikt, kan het juist de kans op besmetting met virussen vergroten, waarschuwt het Rode Kruis. 'Wij zeggen in principe dat alleen hulpverleners, mantelzorgers, mensen met koorts en mensen met luchtwegproblemen een mondkapje moeten gebruiken', aldus de organisatie.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

Als je het kapje aanraakt of steeds hetzelfde kapje draagt, dan kan het juist een bron zijn voor het virus, waarschuwt het Rode Kruis. Wat kun je dan wel doen om besmetting te voorkomen? Het Rode Kruis adviseert: de handen wassen met stromend water en zeep (minimaal 20 seconden), of de handen wassen met zelfdrogende zeep met alcohol.

Lees ook: Wat moet je weten over het coronavirus?

Meer hygiënetips

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization - WHO) geeft aanvullende tips: was je handen: nadat je hebt gehoest of geniest, voor, tijdens en na het bereiden van eten, voor het eten, na een toiletbezoek, als je handen zichtbaar vies zijn, nadat je in contact bent geweest met dieren of afval van dieren. Lees ook de adviezen van het RIVM over handhygiëne.

En wellicht ten overvloede: hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog, en gebruik papieren zakdoekjes. Gooi de gebruikte tissues direct weg in een gesloten prullenbak.

Ga je op vakantie naar een land waar het coronavirus is? Dan raadt het Rode Kruis aan: vermijd contact met boerderijdieren, houd afstand van mensen met griepverschijnselen en was je kleren als je in contact bent geweest met iemand die griepverschijnselen heeft. Het virus wordt volgens de organisatie makkelijk vernietigd met was- en schoonmaakmiddelen.

Meer over mondkapjes

Radar sprak eerder met hoogleraar Medische Microbiologie Bert Niesters van het UMC in Groningen over mondkapjes. De meeste mondkapjes bieden volgens hem nauwelijks extra bescherming tegen virussen, of zijn door het zware filter slechts korte tijd te dragen.

Bekijk de video die Radar maakte hieronder:

Hoogleraar over mondkapjes

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert in een video om - áls je besluit een mondkapje te gebruiken - die correct te gebruiken en ook op de juiste manier weg te gooien. Anders kan - zoals het Rode Kruis ook zegt - het kapje een bron van infecties worden.

Bij het dragen van een mondkapje zoals getoond in de video van de WHO is het belangrijk dat die je neus, mond en kin bedekt. Let tijdens het dragen erop dat je de voorkant van het masker niet aanraakt.

Als je het masker weer wil afdoen, pak het dan vast via de elastieken achter je oren of achterop je hoofd. Ook nu geldt: raak de voorkant van het kapje niet aan. Gooi het masker weg in een gesloten prullenbak.

Was je handen met alcoholzeep of zeep en water. Wordt je masker vochtig, vervang het dan. Hergebruik nooit mondkapjes die voor eenmalig gebruik zijn.

Bekijk de Engelstalige video van de WHO hieronder: