Artsen op een huisartsenpost of eerste hulp mogen niet zonder toestemming van een coronapatiënt in diens medisch dossier bij de huisarts kijken. Die waarschuwing uit de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan minister Martin van Rijn (Medische Zorg), waar NRC over schrijft.

Van Rijn en zijn collega-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) werken aan een tijdelijke regeling waarin zulke inzage wél mogelijk moet worden, zonder toestemming vooraf van patiënten. Volgens het kabinet gaat de beoordeling van vermoedelijke coronapatiënten op huisartsenposten nu te traag door de grote toestroom en privacyregels.

Mondelinge toestemming is voldoende

'Vanwege de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens het gerechtvaardigd dat ook de medische gegevens van die mensen tijdelijk zijn in te zien, maar alleen als patiënten daar ter plekke toestemming voor geven. Tenzij de patiënt daartoe niet meer in staat is', aldus AP-voorziter Aleid Wolfsen. De privacywaakhond vindt gedurende de coronacrisis een mondelinge toestemming voldoende, in plaats van een schriftelijke, zoals nu wettelijk vastgelegd.

Het ministerie van Volksgezondheid laat desgevraagd weten dat het over de tijdelijke uitzondering overlegt met het Openbaar Ministerie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Autoriteit Persoonsgegevens zelf. De aanbevelingen die de waakhond doet in de brief 'zijn in lijn met hoe het ministerie de tijdelijke versnelling voor het inzien van persoonsgegevens voor zich ziet'.

Bron: ANP MediaWatch / NRC