Een kind kan last krijgen van vroegtijdige veroudering door stress die moeders tijdens de zwangerschap ervoeren. Stress kan invloed hebben op de biologische klok van het kind. Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland.

In het onderzoek zijn aan 318 moeders vragen gesteld over levensstijl en de hoeveelheid stress tijdens de zwangerschap. Ook kregen zij de vraag of zij een psychische stoornis hadden, of ooit hebben gehad.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap stress hadden, bleken een verstoorde biologische klok te hebben. Kinderen van moeders die hun hele leven al te maken hadden met psychische problemen, bleken geen verstoorde biologische klok te hebben.

Telemoren meten

Door telemoren te meten kan onder andere bepaald worden of iemands biologische klok is verstoord. Telemoren zijn stukjes DNA-cel die tijdens celdelingen verkorten. Als mensen ouder worden, dan worden de stukjes telemoren korter, wat een indicatie is voor het verouderingsproces. 

Gevolgen

Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg geven aan niet de precieze gevolgen te weten voor de mogelijke vroegtijdige veroudering. Wel vinden ze dat de bevindingen onderstrepen dat vrouwen met stress tijdens de zwangerschap ondersteund moeten worden.

Fragment stress

Bron: Nu.nl