Overdosering dreigt voor 350.000 schildklierpatiënten die afgelopen jaar noodgedwongen moesten overstappen van Thyrax naar een vervangend medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Schildklier Organisatie Nederland (SON). Hormoonwaarden in vervangende medicijnen zijn hoger dan in Thyrax. Overdosering kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hartkloppingen, hoofdpijn en uitputting.

Risico op overdosering is er vooral voor patiënten die meer dan 100 microgram van de werkzame stof levothyroxine slikken. Van die groep kreeg meer dan de helft al een overdosis, de bloedwaarden van die patiënten verschoven van normaal naar niet-normaal.

'Gezondheidsklachten vallen toch niet mee'

Volgens prof. dr. Fliers van de SON, internist-endocrinoloog en voorzitter van de klankbordgroep die de onderzoeken begeleidde, werd vooraf gedacht dat de gezondheidsklachten van de overstap wel zouden meevallen. Fliers: 'We zien nu toch dat het niet meevalt.'

Negatieve effecten van de overstap

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat patiënten zich twaalf weken na de overstap slechter voelden dan ervoor. Ook deden zij minder aan sport en meldden zij zich vaker ziek.

Brief aan de Tweede Kamer

Samen met acht andere patiëntenorganisaties heeft SON een brief aan de Tweede Kamer geschreven, waarin benadrukt wordt dat het niet de bedoeling is dat patiënten noodgedwongen moeten overstappen op een alternatief medicijn.

Thyrax op korte termijn weer beschikbaar

Thyrax is voor schildklierpatiënten op korte termijn weer te krijgen in Nederland. 'Het productieproces op de nieuwe locatie van de Thyrax tabletten is goedgekeurd', maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend.

Bron: Nu.nl/AD/Schildklier Organisatie Nederland