Sea Hero Quest – een mobiel spel dat gespeeld wordt door zo’n 2,4 miljoen mensen – heeft zich ontpopt als grootste onderzoek naar dementie tot nu toe. Met behulp van het spel hopen wetenschappers op een doorbraak in het eerder opsporen van de hersenziekte.

In het spel laveren gebruikers met een bootje tussen ijsbergen door. Navigatievermogen speelt hierbij een belangrijke rol. Bij mensen met dementie vermindert dit vermogen juist en is dit een van de eerste tekenen dat iemand de ziekte heeft.

‘Dit onderzoek geeft ons de kans om echt een verschil te maken in het leven van miljoenen mensen met dementie en mensen die het risico lopen om de ziekte in de toekomst te krijgen,’ zegt Dr. Hugo Spiers van het Londense University College, wie deze week de eerste resultaten presenteerde.

Nauwkeurige data

Nadat Alzheimer’s Research UK in mei het spel lanceerde, is er net zoveel bruikbare data verzameld als 9.400 jaar laboratoriumonderzoek zou doen. Volgens Spiels zijn de data ‘vele malen nauwkeuriger dan die van eerder onderzoek op dit gebied’ en hebben de bevindingen ‘een enorm potentieel’.

Ben je benieuwd geraakt en wil je ook meedoen aan het onderzoek? Je kunt het spel hier downloaden.

Bron: RTL Nieuws/Metro