Bloedbank Sanquin kijkt naar mogelijkheden om in de toekomst soepeler om te gaan met bloeddonatie door homoseksuelen. Een woordvoerder van Sanquin zegt dat naar aanleiding van een bericht van de NOS over dit onderwerp. Mogelijk wordt de wachttijd om bloed te geven, verkort van de huidige twaalf naar vier maanden.

'Dat heeft echter nog wel veel stappen in het proces én overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nodig.' Volgens hem is er echter nog geen definitief besluit genomen en geen datum bepaald waarop dit zou moeten ingaan.

Kans op seksueel overdraagbare aandoening zou groter zijn

In Nederland mogen homoseksuelen alleen bloed doneren als ze twaalf maanden geen seks hebben gehad. De rechtvaardiging is dat de kans op een seksueel overdraagbare aandoening groter zou zijn bij deze 'risicogroep'. Of ze veilige seks hebben, of een vaste relatie hebben, wordt hierbij niet meegewogen.

De fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, Rob Jetten, pleitte donderdag in het AD voor zo'n verkorte 'wachttijd' voor homoseksuele mannen die bloed willen doneren. 'Is een heteroseksuele man die vreemdgaat niet een groter risico?' vroeg hij zich af in een opiniestuk in de krant. Hij wil toe naar een 'wachttijd' van drie maanden.

'Onverwacht maar geweldig nieuws voor alle homo's die bloed willen geven'

Dat Sanquin nu bereid is te kijken naar verkorting van de wachttijd, noemt Jetten 'onverwacht maar geweldig nieuws voor alle homo's die bloed willen geven'. Maar daarmee is de strijd wat hem betreft niet voorbij. 'Ik blijf me inzetten voor selectie op risicogedrag, niet op geaardheid. Dan kan de wachttijd uiteindelijk ook verdwijnen.'

Belangenorganisatie COC vindt overigens ook de mogelijke verkorting tot vier maanden niet ver genoeg gaan. Wat het COC betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag óf je veilige seks hebt, niet over met wíe je seks hebt. 'De bloedbank blijft onnodig discrimineren', aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'De wijziging heeft in praktijk nauwelijks betekenis. De meeste mensen willen toch echt vaker dan eens per vier maanden seks, en dat gun ik iedereen.'

Bron: ANP