Na talloze mislukkingen lijkt het eindelijk gelukt te zijn medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Het ziet ernaar uit dat de groep medicijnen waar om het gaat, de vorming van het schadelijke herseneiwit bèta-amyloïde verhinderen. Gedacht wordt dat de ophoping van deze eiwitten een belangrijke veroorzaker is van klachten bij Alzheimerpatiënten.

Dit meldden onderzoekers van farmaceutisch bedrijf Merck. Omdat de medicijnen verhinderen dat de hersenziekte ontstaat of zich verder ontwikkelt bij mensen waar al klonterend bèta-amyloïde te zien is in het brein, zullen ze niet helpen alzheimerpatiënten te genezen.

Preventief middel

Waarschijnlijk zullen de medicijnen alleen effectief zijn als iemand ze jaren slikt. Het gaat daarom om een preventief middel. Hoewel sommige proefdieren grijze plukken haar kregen na gebruik, traden er bij mensen geen vervelende bijwerkingen op.

De onderzoeken van zowel farmaceut Merck als vier concurrenten zijn nog in volle gang. Verwacht wordt dat alle resultaten er na 2020 zullen zijn.

Bron: NRC.nl/Volkskrant.nl