De afgelopen weken zijn een derde minder eikenprocessievlinders gevangen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kan erop duiden dat de overlast van de eikenprocessierups volgend jaar minder zal zijn. Huid, ogen en luchtwegen kunnen geïrriteerd raken door contact met de 'brandhaartjes' van het dier.

Elk jaar zetten onderzoekers in augustus en september vallen op om te bepalen waar het volgende jaar problemen met de eikenprocessierups kunnen worden verwacht. 'Er zijn grote regionale verschillen', meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups, onderdeel van Wageningen University. Hoewel de onderzoekers ook in Overijssel en Noord-Brabant minder vlinders vingen, blijven deze provincies 'koploper'. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland komt de eikenprocessievlinder, en dus ook de rups, weinig voor.

Concentratie

Het kenniscentrum verwacht voor 2018 lokaal veel overlast. Huid, ogen en luchtwegen kunnen geïrriteerd raken door contact met de 'brandhaartjes' van het dier. Doordat de afgelopen maanden plaatselijk erg veel regen is gevallen, vlogen vlinders minder ver uit om hun eitjes te leggen. Er zullen zich daardoor veel nesten bij elkaar vormen.

Bron: ANP