De Nederlandse Moedermelkbank van het VUmc en het AMC gaat uitbreiden en doet daarom een oproep om nieuwe donoren te werven. De bank wil binnenkort beginnen met het leveren van donormelk aan ziekenhuizen in Maastricht en Rotterdam.

Onvoldoende of onbruikbare moedermelk

De moedermelkbank geeft melk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de melk niet gebruikt kan worden. Moeders met te vroeg geboren baby’s die op de IC liggen produceren vaak niet of onvoldoende melk, terwijl baby’s die te vroeg zijn geboren juist moedermelk nodig hebben. Ook kan het zijn dat de moeder zelf ziek is of dat de baby niet aan de borst kan drinken.

Aanmelden als donor

Ben je pas bevallen en wil je moedermelk afstaan aan de moedermelkbank? Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden. Zodra je bent goedgekeurd als donor kun je thuis de melk afkolven en opslaan in je eigen vriezer, alvorens het wordt opgehaald en naar de Moedermelkbank in het VUmc wordt gebracht.

Nederlandse Moedermelkbank

De Nederlandse Moedermelkbank ging in 2011 van start en sindsdien hebben 400 moeders melk aan de melkbank gegeven. Gemiddeld geven de donoren 9 liter moedermelk. 250 baby’s zijn geholpen met de gedoneerde melk. Nog eens 200 kinderen hebben melk ontvangen voor deelname aan de Early Nutrition Study, met deze studie werd onderzoek gedaan naar mogelijke voor- en nadelen van donormelk.

Bron: VUmc