Op het ministerie van Volksgezondheid vindt vrijdag overleg met experts plaats over de uitbraak van een nieuw coronavirus. De bijeenkomst van het Outbreak Management Team is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. China breidt het aantal voorzorgsmaatregelen om spreiding van het virus te voorkomen verder uit. 

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​

Een dergelijke bijeenkomst is gebruikelijk als er nieuwe virussen in de wereld opduiken, aldus het ministerie. Zo'n overleg werd eerder bijvoorbeeld ook belegd toen SARS en MERS opdoken. Nieuwe aankondigingen of maatregelen voor Nederland worden niet verwacht. Mogelijk praten de ambtenaren en experts volgende week verder. 

Nederland volgt ontwikkelingen op de voet

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is de kans klein dat het virus de oversteek naar Europa maakt. Nederland is 'zeer alert' op informatie over het coronavirus en volgt de ontwikkelingen 'van dag tot dag'. Goede informatie moet ziekenhuizen, GGD's en huisartsen helpen zich voor te bereiden voor het geval de ziekte hier opduikt, aldus minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Mocht het virus ook in Nederland de kop opsteken, dan wordt volgens Bruins mogelijk een ziekenhuis aangewezen om patiënten op te nemen. Op andere mogelijke maatregelen, bijvoorbeeld het controleren van reizigers die uit China komen, wil hij nog niet vooruitlopen. Evenmin wil hij ingaan op de mogelijke risico's voor werknemers van Nederlandse bedrijven in China. 'Ik wacht nadere maatregelen en adviezen van het RIVM af.'

WHO: te vroeg voor uitroepen noodsituatie 

De Wereldgezondheidsorganisatie hield woensdag en donderdag een spoedvergadering over de uitbraak, maar concludeerde dat het nog te vroeg is om deze tot een internationale noodsituatie uit te roepen. Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak. 'Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden.'

Nieuw coronavirus duikt op in China: wat moet je weten?

Dodental in China loopt op

Het aantal mensen dat in China gestorven is aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is opgelopen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. Van 1072 mensen wordt vermoedt dat ook zij besmet zijn geraakt. De gezondheidsautoriteiten onderzoeken hen, zeiden Chinese staatsmedia vrijdag.

De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan de miljoenenstad Wuhan, dat geldt als het epicentrum van het virus, de hoofdstad is. Het openbaar vervoer in Wuhan en vier plaatsen in Hubei is daarom sinds donderdag stilgelegd. 

Ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand en Vietnam zijn gevallen van het virus ontdekt. In meerdere landen screenen de autoriteiten vliegtuigpassagiers uit China, meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet op Wuhan.

Deel Chinese muur dicht

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag het openbaar vervoer op nog meer plaatsen in de provincie Hubei stilgelegd en een deel van de Chinese Muur afgesloten voor bezoekers. Disneyland Shanghai moet zaterdag voor onbepaalde tijd de poorten sluiten vanwege de verwachte drukte van Chinees nieuwjaar. De maatregelen moeten verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen.  

Acht steden in Hubei zijn nu afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting zo'n 26 miljoen mensen.

Vrijdag werd ook bekend dat Chinese bureaus geen binnen- en buitenlandse reizen meer mogen verkopen. Het ministerie van Cultuur en Toerisme heeft bepaald dat het verbod op de verkoop van die reizen in China vrijdag onmiddellijk ingaat.

Extra ziekenhuis gebouwd vanwege virus

China wil in de stad Wuhan binnen tien dagen een ziekenhuis bouwen vanwege het besmettelijke coronavirus. Dat meldden staatsmedia vrijdag. Tientallen graafmachines en andere werktuigen zijn gestart met de bouw van het hospitaal, dat op 3 februari in gebruik moet gaan. Het nieuwe ziekenhuis gaat plek bieden aan maximaal duizend patiënten.

Het is niet de eerste keer dat China binnen enkele dagen een ziekenhuis bouwt. In 2003 gebeurde dat ook al, toen in de buurt van hoofdstad Peking vanwege de uitbraak van het SARS-virus. In heel China kwamen rond die tijd zo'n 350 mensen om het leven door het virus, dat ook gelinkt is aan het coronavirus. Het ziekenhuis in Peking stond er binnen een week.

Bron: ANP