Zorgprofessionals moeten patiënten met ME/CVS niet anders behandelen dan patiënten met een andere ziekte. Dat schrijft minister Bruins (Medische Zorg) in reactie op een eerder advies van de Gezondheidsraad. De drie patiëntenorganisaties voor ME-patiënten vinden de minister niet concreet genoeg.

In het in maart verschenen advies van de Gezondheidsraad staat dat de ziekte 'ernstig en chronisch' is. 'Het functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten wordt substantieel beperkt.' Volgens het gezondheidsinstituut is meer wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS noodzakelijk om patiënten beter te kunnen helpen.

'Patiënt moeten niet aan de zijlijn komen te staan'

Daarnaast constateerde de Gezondheidsraad dat – ondanks de onduidelijkheid over diagnose en behandeling – patiënten niet aan de zijlijn moeten komen te staan. Minister Bruins schrijft nu in reactie op het advies dat hij zich goed kan voorstellen dat de onduidelijkheid heel vervelend is voor patiënten die goede zorg nodig hebben. Zij zouden begrip en empathie verdienen. Klachten moeten volgens de minister individueel worden behandeld. Daarnaast wil de minister een speciaal polikliniek openen. 

Patiëntenorganisaties niet tevreden met reactie 

Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid, ME/CVS Stichting Nederland en ME/cvs Vereniging geven in een persbericht aan niet tevreden te zijn met de reactie van de minister. 'De zorg voor patiënten kan en moet hier en nu beter!' De Gezondheidsraad adviseerde in maart tot het opstarten van een aantal ME-poliklinieken bij universitaire medische centra. Dat de minister maar één kliniek wil oprichten stelt de organisaties teleur.

Daarnaast vinden de organisaties dat het UWV ME-patiënten niet serieus neemt en willen ze dat de minister daar ook actie op onderneemt. 

In lijn met het advies van de Gezondheidsraad gaat Bruins opdracht geven om een onderzoeksagenda te ontwikkelen voor de ziekte. 

Bron: ANP