Minister Hugo de Jonge vindt het 'heel zorgelijk' dat het zogenoemde zelfmoordpoeder een eerste slachtoffer heeft gemaakt. Het is goed dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, zegt de vicepremier. Dat onderzoek moet ook uitwijzen of Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij de zelfmoord van de 19-jarige Ximena.

De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

Minder gemakkelijk aan het poeder komen

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen. Maar de vicepremier heeft er een hard hoofd in. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt.

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder 'zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar'. Hij beloofde toen 'een indringend gesprek' met de organisatie te voeren.

'We nemen dit heel serieus'

Dat er een 'zelfmoordpoeder' in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt is 'uiterst onwenselijk'. 'We nemen dit heel serieus', verzekert premier Mark Rutte na vragen over de zelfgekozen dood van de 19-jarige Ximena.

Bron: ANP