Het kabinet gaat de collectieve korting op de zorgverzekering afschaffen. Dat zal naar verwachting op z'n vroegst in 2023 gebeuren, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Zij wil af van de collectiviteitskortingen op de basisverzekering omdat die 'vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden'. Bovendien leidt afschaffing tot een overzichtelijker polisaanbod.

Het kabinet kijkt al langer naar het functioneren van de groepskorting. Dit jaar werd de korting voor de basisverzekering al teruggebracht van 10 procent naar maximaal 5 procent. Kortingen op aanvullende verzekering blijven toegestaan.

'De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander', aldus Van Ark.

Hoe werkt de collectieve zorgverzekering?

In een uitzending van Radar wordt duidelijk uitgelegd wat een collectieve zorgverzekering is, en waarom het vaak niet zo voordelig is als dat het lijkt. Bekijk het fragment hieronder. 

Bron: ANP