Van de 'misstanden' bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarover enkele (oud-)werknemers zich beklaagden is geen sprake. Dat heeft onderzoek naar de zaak uitgewezen, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Onderzoeksbureau AEF ging in opdracht van De Jonge na of medewerkers van de NZa zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling of hun positie hebben misbruikt. Of ze bijvoorbeeld familie en vrienden opdrachten of baantjes gunden.

Informatie gelekt of misbruikt

Ook is onderzocht of bij de dienst vertrouwelijke documenten 'rondslingeren' of informatie wordt gelekt en misbruikt. Ten slotte bekeek AEF of het functioneren van de NZa in gevaar was door 'een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten'.

De Jonge ziet in de bevindingen van AEF geen reden de klachten van de (oud-)medewerkers verder te onderzoeken. Die waren naar de pers gestapt, maar wilden verder anoniem blijven.

Over de arbeidsverhoudingen bij de NZa zijn al jaren zorgen. Een paar jaar geleden voelde een medewerker zich er zo slecht behandeld dat hij een eind aan zijn leven maakte. Sindsdien heeft de dienst onder andere het personeels- en integriteitsbeleid op de schop genomen. Begin volgend jaar verwacht De Jonge te kunnen zeggen of dat heeft uitgepakt zoals bedoeld.

Bron: ANP